DIÓS-ZSEMLÉS TÖLTÖTT PULYKA

Egy Lakáskultúrában találtam Lajos Mari receptjét, évek óta a család kedvence.
Előző nap elkészíthető, az ünnepnapon 1 óra alatt pirosra süthető:

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész, ifjú pulyka (6-7 kg)/vagy 2 pulykamell, só, őrölt bors,
  • 20 dkg húsos, füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma,
  • a pulyka mája (vagy 15 dkg csirkemáj),
  •  15 dkg dió, 8 szikkadt zsemle,
  • 20 dkg margarin vagy vaj,
  •  1 kávéskanál koriandermag,
  • 2 dl tej, 3 dl tejszín, 1 púpos kávéskanál kurkuma,
  • 2 nagy csokor petrezselyemzöld,
  • 5 tojás, 1 evőkanál morzsolt majoranna,
  • 3,5 dl félszáraz fehérbor,
  • 8 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:

1.A pulykát /vagy pulykamelleket megmossuk, zsírzóját kivágjuk, kívül-belül besózzuk.

A szalonnát, a vöröshagymát és a májat apró kockákra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, a pörcöket kiszedjük. Zsírjában megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rádobjuk a májat, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, végül hozzáadjuk a durvára vágott diót, s hagyjuk kihűlni.

2.A zsemléket 2 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felolvasztunk 10 dkg margarint, hozzáadjuk a durvára megtört koriandert, beleforgatjuk a zsemlekockákat, majd a sütő tepsibe terítjük, és előmelegített, forró sütőben (200 °C) megpirítjuk (10 perc). A zsemlekockákat egy nagy tálba tesszük. A tejet a tejszínnel és a kurkumával összeforraljuk, a zsemlekockákra öntjük, összekeverjük, kissé hűlni hagyjuk.

3.Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a májas-diós keveréket, a szalonnapörcöt és a tojásokat, s ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.

4.Óvatosan, hogy a bőr épségben maradjon, szárazra töröljük a pulyka nyak- és hasüregét, majd bedörzsöljük frissen őrölt borssal és majorannával, s belenyomkodjuk-simítjuk a tölteléket.

5.A nyílást 8-10 fogvájóval sűrűn betűzzük, majd egy erős, vékony zsineget/pamut cérnát, a hasüregtől a farokrész felé haladva, keresztirányban szorosan áthurkolunk a fogvájók két vége alatt (mintha magasszárú cipőt fűznénk be), és a püspökfalat alatt csokorra vagy csomóra kötjük.

6.A pulykát a mellére fektetjük, a nyakbőrt a hátára simítjuk, hústűvel megtűzzük. A szárnyakat hátrahajtjuk, a háton keresztezett, vékony zsineggel a törzséhez rögzítjük, a lábakat összekötjük. Sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk a maradék, felforrósított margarinnal, s forró sütőben (200 °C) kissé megkapatjuk. Aláöntjük a bort, mellédobjuk a fokhagymagerezdeket, alufóliával betakarjuk, és levével locsolgatva puhára pároljuk (6-7 óra!)/2 mell esetén 2-3 óra, végül alufólia nélkül pirosra sütjük (kb. 1 óra). 20 percig pihentetjük, eltávolítjuk a zsineget és a hústűket, ovális tálra emeljük.

Tálalás:

Narancskarikákkal, petrezselyemzölddel, salátalevelekkel díszítjük.

Friss gyümölccsel (pl. ribizlivel töltött körtével), befőttel, burgonyapürével körítjük és csak az asztalnál szeleteljük-daraboljuk.

Én felezett sárgabarackbefőttel készítem melynek közepébe egy kávéskanálnyi  piros lekvárt (áfonya, ribizli stb.)teszek

Megjegyzés: érdemes a pulykát előző délután-este megpárolni (nyugodtan benne hagyhatjuk éjszakára a kikapcsolt, forró sütőben), másnapra csak a sütés és a köret elkészítése marad.

Italajánlat: hűs, száraz fehérbor vagy rozé.

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés